Gastronomia rozpoczęła sezon piernikowy

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych pieką i dekorują pierniki.

Stało się już tradycją w Zespole Szkół Nr 2, że w okresie przedświątecznym uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych pieką i dekorują pierniki, a w całej szkole unosi się piękny zapach.

W naszej nowej pracowni gastronomicznej pieczenie pierników przebiega sprawniej niż dotychczas. Ciasto wyrabiane jest przy pomocy miksera planetarnego, formowane za pomocą wykrojników o rozmaitych kształtach i wypiekane w piecu konwekcyjno - parowym. Do dekoracji młodzi kucharze wykorzystują zestawy końcówek cukierniczych, dzięki czemu wzory są coraz bardziej dokładne i precyzyjne.

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych chętnie uczestniczą w akcji pieczenia pierników z kilku ważnych powodów. Pięknie udekorowane wyroby będą sprzedawane w Mikołajki, a dochód ze sprzedaży przekazany zostanie na fundację DKMS – Bazę Dawców Komórek Macierzystych. Nasza młodzież chce zarazić tą wspaniałą tradycją również młodszych kolegów i koleżanki, dlatego w listopadzie i grudniu realizowane są warsztaty świąteczne dla gimnazjalistów. Dzięki wspólnej pracy powstają piernikowe wyroby, które wyróżniają się dużą pomysłowością, oryginalnością i niepowtarzalnym  wyglądem. Można śmiało powiedzieć, że wśród młodzieży nie brakuje wyjątkowych talentów.
W czasach, kiedy tysiące przepisów, lepszych lub gorszych, można znaleźć w internecie lub książkach
kucharskich bardzo istotne jest, że nasi uczniowie przynoszą ze swoich domów receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie dzielą się nimi z rówieśnikami, a nas wszystkich uczy
to szacunku do kultury i tradycji staropolskich.


Opracowanie: Iwona Barczyńska