Projekt UE      2020-03-01 21:48:09

Kuchnia molekularna w naszej pracowni czyli połączenie gastronomii z nauką

Warsztaty z kuchni molekularnej w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” to ciekawe doświadczenie dla techników żywienia i usług gastronomicznych, poszukujących nowych wyzwań i ciekawych smaków.

 

Podczas zajęć uczniowie zobaczyli jak dzięki nauce i technologii możliwe stało się zmienianie konsystencji potraw, mieszanie pomiędzy nimi smaków oraz serwowanie ich w zaskakujących formach. Młodzież podczas kursu mogła poznać takie kulinarne techniki jak żelowanie, gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystanie syfonów, ciekłego azotu i suchego lodu w kuchni, tworzenie pianki i różnych rodzajów kawioru.

 

Ta nowoczesna forma przyrządzania i prezentacji potraw zagościła już w wielu renomowanych restauracjach. Zdobyte wiadomości i umiejętności to dla uczestników warsztatów inspiracja do dalszego rozwoju zawodnego, podnoszenia swoich kwalifikacji i podejmowania trudnych wyzwań.

 

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie